Tämä opas on luotu apuvälineeksi Omnibus-direktiivin ymmärtämistä varten. Oppaan jokaisessa luvussa käsitellään Omnibus-direktiivin eri osa-alueita. Opas ei ole tarkoitettu lainopilliseksi tulkintavälineeksi, vaan sen tarkoituksena on tuoda esiin Omnibus-direktiivin sisältöjä.

Omnibus-direktiivi
Omnibus-direktiivi on Suomessa 1.1.2023 kansalliseen lainsäädäntöön voimaanastuva lakikokonaisuus.

Vertailuhinta tarjousmarkkinoinnissa
Yksi keskeisimmistä Omnibus-direktiivin tuomista muutoksista liittyy tuotteen tarjousmarkkinointiin ja siinä käytettyyn vertailuhintaan.

Hakutulokset ja data
Kuluttajan kannalta on merkittävää, miten ostopolkua ohjataan datan avulla. Omnibus-direktiivissä otetaan datan osalta erityisesti kantaa liittyen verkkokauppojen tuottamiin hakutuloksiin.

Arvostelut
Omnibus-direktiivi ottaa myös selkeästi kantaa tuotearvosteluihin. Tuotearvostelujen osalta on jatkossa tärkeää, että ne pohjautuvat lähtökohtaisesti kuluttajien antamiin oikeisiin arvosteluihin.

Markkinapaikat
Omnibus-direktiivissä velvoitetaan markkinapaikkatoimijoita antamaan tarkempaa tietoa markkinapaikalla toimivista myyjistä. Kuluttajille on tehtävä selväksi, onko tuotteen toimittava taho elinkeinonharjoittaja vai yksityishenkilö.

Vahingonkorvaukset
Omnibus-direktiivin myötä kuluttajalla on mahdollisuus saada korvauksia, jos hänelle on aiheutunut kuluja tai haittaa sopimattomiin kaupallisten menettelyiden vuoksi.

Puhelin- ja etämyynti
Kotimyynnin osalta peruuttamisoikeus laajenee myös mittatilaustuotteisiin sellaisissa tilanteissa, jossa yritys on oma-aloitteisesti ollut kuluttajaan yhteydessä.

Käytännönvinkkejä
Omnibus-direktiivi on erittäin laaja kokonaisuus ja voi olla välillä vaikeaa arvioida, mikä olisi paras tapa toimia. Täältä löydät muutamia käytännönvinkkejä, miten Omnibus-direktiiviä voisi harkita toteutettavaksi.

Omnibus-direktiivistä muualla
Hyödyllisiä linkkejä, josta löydät lisää tietoa direktiivistä.