Arvostelut

Omnibus-direktiivi ottaa myös selkeästi kantaa tuotearvosteluihin. Tuotearvostelujen osalta on jatkossa tärkeää, että ne pohjautuvat lähtökohtaisesti kuluttajien antamiin oikeisiin arvosteluihin. Tuotearvostelujen yhteydessä on kerrottava ovatko arvostelut todennetusti sellaisten henkilöiden luomia, jotka ovat oikeasti ostaneet ja käyttäneet kyseistä tuotetta. Direktiivi myös velvoittaa kertomaan miten yritys todentaa nämä arvostelut tällaisten henkilöiden luomiksi.

Arvostelujen todentamisesta tulee yrityksille lisätyötä ja todentamisvastuun. Tämä kuitenkin lisää kuluttajan tietoa tuotearvostelujen todellisuudesta. Lisätyötä tuottaa tilanne, jossa yritys haluaa mahdollistaa tuotearvosteluiden tuottamisen vain henkilöille, jotka ovat todellisuudessa ostaneet tuotteen. Tällainen toimintamalli on mahdollista esimerkiksi lähettämällä tuotteen ostaneelle henkilölle linkki, jonka kautta arvostelun voi tehdä. On todettavaa, että monet yritykset jo toimivat tämän periaatteen mukaisesti.

Arvosteluiden osalta kielletyksi asetetaan myös tietyt toimintamallit myynnin edistämisen nimissä. Yritykset eivät voi antaa tuotteille tekaistuja tai valheellisia arvosteluita tai suositteluja. Arvosteluita tai suosituksia ei voi myöskään jatkossa ostaa tuotteelle. Yritykset eivät voi myöskään vääristellä arvosteluita tai sosiaalisen median suositteluja.

Väärennetty arvostelu on sellainen, joka ei ole tuotteen ostaneen kuluttajan kirjoittama tai se on esimerkiksi varta vasten yrityksen tuottama ilman todellista kuluttajakokemusta arvosteltavasta tuotteesta. Arvosteluiden vääristely tulee kyseeseen tilanteessa, jossa yritys esimerkiksi piilottaa tai poistaa kaikki negatiiviset arvostelut. Vääristelyä on myös, jos ainoastaan positiivisia arvosteluita näytetään ja tuodaan esiin väittämiä, jotka antavat kuluttajalle käsityksen, että tuote on muiden käyttäjien suosittelema, vaikka todellisuudessa tuotteesta löytyisi myös paljon negatiivisia arvosteluita. Erityisesti isojen verkkokauppojen tai verkkokauppojen, joissa väärinkäytön mahdollisuus on suuri tulee olla tarkkoja arvosteluiden todentamisessa.

Tavoitteena arvosteluiden todentamisella on antaa kuluttajalle todenmukaisia arvosteluita tuotteesta. Islannissa ja Norjassa tutkittiin tämänhetkistä tilannetta arvosteluiden osalta. Selvityksen yhteydessä havaittiin useita puutteita monien verkkosivustojen osalta liittyen arvosteluiden todenmukaisuuteen. Selvityksessä tutkittiin 223 verkkosivustoa. 144 tapauksessa näistä 223 tutkitusta sivustosta viranomaiset eivät pystyneet saamaan selvyyttä siitä, että yritykset tekevät tarpeeksi arvosteluiden todentamisen osalta. Näissä tapauksissa ei saatu täyttää selvyyttä ovatko arvostelut oikeiden kuluttajien tuottamia ja ovatko arvostelun kirjoittajat oikeasti käyttäneet tuotetta, josta arvostelun ovat kirjoittaneet. 104 sivustoa eivät selkeästi kerro miten arvostelut kerätään. Vain 84 sivustoa kertoivat suoraan arvosteluiden yhteydessä, miten arvostelut on kerätty. 118 sivuston osalta ei löytynyt tietoa mitä keinoja he käyttävät väärennettyjen arvosteluiden estämiseksi. 176 sivuston osalta ei löytynyt tietoa ovatko korvausta vastaan tehdyt arvostelut kiellettyjä tai jos eivät ole, miten tämä tuodaan esiin. Yhteenvetona ainakin 55 % sivustoista rikkovat mahdollisesti jo nykyisiä direktiivejä.

Edellinen
Edellinen

Hakutulokset ja data

Seuraava
Seuraava

Markkinapaikat