Puhelin- ja etämyynti

Kotimyynnin osalta peruuttamisoikeus laajenee myös mittatilaustuotteisiin sellaisissa tilanteissa, jossa yritys on oma-aloitteisesti ollut kuluttajaan yhteydessä. Kuluttaja ei siis itse ole pyytänyt näissä tilanteissa yritystä kotimyyntitilanteeseen. Yrityksen tulee myös kotimyyntitilanteissa erikseen kertoa, jos kotimyynnissä ei ole mahdollista tehdä tilauksen peruutusta. Jos yritys ei erikseen kerro tästä seikasta kuluttajalle, ei kuluttajaa sido tämä kotimyynnin peruuttamisoikeuden rajoite. Kotimyynnin peruuttamisoikeuden laajennus on osa kansallista lainsäädäntö, joka pohjautuu hallituksen esitykseen.

Jatkossa puhelinmyynnissä tapahtuvat sopimukset tulee erikseen vahvistaa puhelinmyynnin jälkeen kuluttajalta kirjallisesti. Kuluttajalla tulee olla mahdollisuus perehtyä sopimukseen huolellisesto. Yrityksen pitää toimittaa ehdot kokonaisuudessaan kuluttajalle hyväksyttäväksi. Ilman erillistä kirjallista vahvistusta, ei kuluttajaa sido puhelimessa tehdyt sopimukset. Puhelinmyynnin kansallisen lainsäädännön tarkennuksen taustalla on lisääntyneet yhteydenotot viranomaisille liittyen puhelinmyynnissä tapahtuvien sopimusten epäselvyydestä. Kuluttajalle tulee siis toimittaa sopimus kirjallisesti tai muulla tavalla pysyvästi. Tätä ei sovelleta, jos kuluttaja on oma-aloitteisesti ollut yhteydessä yritykseen, jonka myötä sopimus syntyy.

Puhelinmyyntiin liittyen on tärkeää, että kirjallinen sopimus toimitetaan kuluttajalle puhelun jälkeen. Ei ole siis sallittua toimittaa sopimuksia puhelun aikana ja vaatia sopimuksen vahvistamista puhelun aikana. Kirjallista vahvistusmenettelyä ei myöskään tarvita viestintäpalveluiden puhelinmyyntiin liittyen. Tämä käytännössä tarkoittaa puhelin- ja internetliittymiä. Viestintäpalveluihin liittyen on jo olemassa olevaa erityislainsäädäntöä, joka katsotaan kattavan kuluttajansuojan.

Edellinen
Edellinen

Vahingonkorvaukset

Seuraava
Seuraava

Käytännönvinkkejä